Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Υπόθεση Εργκένεκον και Ελλάδα

    Η Τουρκία απαριθμεί στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα, ένα το 1960 κατά της κυβέρνησης Μεντερές, ένα το 1971 και ένα το 1980 κατά της κυβέρνησης Ντεμιρέλ(παρέμβαση του στρατού στα πολιτικά δρώμενα της χώρας έγινε και το 1997). Η υπόθεση Εργκένεκον, που πήρε το όνομα της από την μυθική χώρα από όπου προέρχεται το τουρκικό έθνος, είναι άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν που σχεδιαζόταν ήδη από το 2003. Η κυβέρνηση του κόμματος του Ερντογάν βρίσκεται στην τρίτη θητεία της μετά τις εκλογές του 2011 και πρόκειται για μια φιλο-ισλαμική κυβέρνηση. Αυτό ενόχλησε και ενοχλεί αρκετούς στην Τουρκία καθότι ένα ισλαμιστικό κόμμα αντιτίθεται στις βασικές αρχές του κεμαλισμού (θα γράψουμε μια άλλη φορά αναλυτικά για τον κεμαλισμό και τις αρχές του). Βασικός "υπερασπιστής" του κεμαλισμού στην Τουρκία είναι ο στρατός που από δεκαετίες έχει συνηθίσει σε έναν βαθύ ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας. 
    Το 2008 έγιναν οι πρώτες συλλήψεις στρατιωτικών με την κατηγορία σχεδιασμού ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν και της ανάληψης της εξουσίας με την βία. Καθόλη την διάρκεια του 2008 και του 2009 όλο και περισσότερες συλλήψεις γίνονται, συλλήψεις που περιλαμβάνουν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και της αστυνομίας, τόσο εν ενεργεία όσο και αποστράτων. Μέσα στην υπόθεση αυτή περιλαμβάνονται και άλλες μικρότερες που αφορούσαν τον σχεδιασμό επιχειρήσεων στρατιωτικών και τρομοκρατικών με σκοπό την αποδυνάμωση της κυβέρνησης Ερντογάν και την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς. 
    Ένα από αυτά τα "μικρότερα" σχέδια είναι και το σχέδιο "Βαριοπούλα", το οποίο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η επιχείρηση "Βαριοπούλα" αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2010 από την τουρκική εφημερίδα Taraf. Περιελάμβανε τέσσερα υπο-σχέδια θα λέγαμε που αφορούσαν αύξηση των εντάσεων στην περιοχή του Αιγαίου με αερομαχίες και την ρίψη ενός τουρκικού μαχητικού με σκοπό να κατηγορηθεί η ελληνική πλευρά και να "αποδειχτεί" με αυτό τον τρόπο η τρύπα στην τουρκική άμυνα. Συνοπτικά τα σχέδια περιελάμβαναν μέχρι και αποβάσεις σε ελληνικά νησιά, δημιουργία έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Θράκη, δολοφονική επίθεση κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κτλ. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση Βαριοπούλα μπορείτε να βρείτε εδώ ολόκληρο το κατηγορητήριο (στα τούρκικα) http://www.belgeler.com/blg/289z/balyoz-ddianamesi-tam-metni. 
    Το σοκαριστικό για τον μέσο πολίτη είναι η ευκολία με την οποία σχεδιάζεται η ανατροπή μιας κυβέρνησης καθώς και ο σχεδιασμός επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν απώλεια ανθρώπινης ζωής. Όταν ξεπεραστεί αυτό το σοκ, ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται πως όλα είναι θέμα συμφερόντων και πως για τέτοιου είδους συμφέροντα δεν υπολογίζονται οι παράπλευρες απώλειες.  
    Το 2012 οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις. Πρόκειται για μια πολιτική νίκη του Ερντογάν αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, για μια αποδυνάμωση του στρατού που πολλοί ηγέτες επιθυμούσαν αλλά κανένας δεν τολμούσε. Θεωρούμε πως η κατάργηση του βαθέως κράτους στην Τουρκία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία χρειάζεται αποφασιστικότητα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατάφερε αναμφίβολα με την αποκάλυψη της υπόθεσης Εργκένεκον και την καταδίκη των εμπλεκομένων(πάνω από 300 άτομα) ένα καίριο πλήγμα στο τουρκικό βαθύ κράτος. Το ερώτημα είναι για πόσο;
    Και η Ελλάδα; Ποια ήταν η αντίδραση της χώρας μας σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις; Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον φανερά. Κατά την γνώμη μας, δεν πρέπει να επηρεαστούν εφόσον οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν.  Όμως οι αρμόδιοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ας κρατήσουν στα υπόψιν πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ας διδαχθούμε και κάτι από την ιστορία. 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: