Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Υπάρχει και πιο κάτω?

    Νιώθω ότι είχα απίστευτη τύχη που επέζησα χτες το βράδυ, περνώντας από το κέντρο της Αθήνας. Έχουμε ξαναμιλήσει για την κοινωνική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, όμως πια τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν με απροσδόκητες συνέπειες.
    Έχουμε καταπιεστεί πολύ σαν κοινωνία. Όλοι έχουμε νιώσει το δυσάρεστο συναίσθημα του προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω, όχι γιατί δεν είμαι άξιος αλλά γιατί μου λείπει το μέσον, η ανηθικότητα, η απληστία κτλ. Έχουμε όμως ένα πολύ άσχημο μειονέκτημα σαν κοινωνία. Προβάλουμε όλα μας τα προβλήματα στους άλλους. Δουλεύουμε σαν τα σκυλιά όλη μέρα στην δουλειά και την προαγωγή-αύξηση την παίρνει ο τεμπέλης/χαφιές/άχρηστος του γραφείου. Και αντί να διαμαρτυρηθούμε και να τα βάλουμε με τον βλάκα, γυρνάμε σπίτι και τα βάζουμε με την γυναίκα, τα παιδιά, τους γονείς μας. Διαβάζουμε για να περάσουμε το μάθημα στην σχολή και να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές πτυχίο, και περνάει ο συμφοιτητής τουρίστας που, είτε αντέγραψε είτε ανήκει σε κάποια παράταξη, φιλική προς τον καθηγητή. Και αντί να διαμαρτυρηθούμε για να διορθώσουμε την κατάσταση, τσακωνόμαστε με τους φίλους μας. Αντί να βρίσουμε τον αγενή που μας πήρε το ταξί που περιμέναμε ώρες μέσα στην βροχή και στο κρύο, ή μας έσπρωξε στο μετρό, βρίζουμε τον ομοφυλόφιλο που περνάει δίπλα μας χέρι χέρι με τον δεσμό του, ή το κοριτσάκι που έχει φορέσει το μίνι και τα χει όλα έξω.
   Δεν μας φταίνε οι ξένοι για την κατάντια μας σαν κοινωνία. Ούτε αν βρισκόταν ένας μαγικός τρόπος να τους διώξουμε από την χώρα, θα λυνόντουσαν τα προβλήματα. Συμφωνώ ότι μια σημαντική μερίδα των λαθρομεταναστών έχει μερίδιο ευθύνης για την εγκληματικότητα στην Αθήνα, αλλά προσωπικά γνώρισα την Ομόνοια πριν το μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης. Και τότε τα πράγματα ήταν απαγορευτικά.Κανείς δεν κυκλοφορούσε στην πλατεία μόνος του, νιώθωντας ασφάλεια. Η αιτία τότε ήταν οι νταβατζήδες, τα πρεζόνια, οι έμποροι ναρκωτικών κτλ, ντόπιο πράμα δηλαδή. Και τότε είχαμε δολοφονίες, βιασμούς, κλοπές κτλ. Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Γιατί??Γιατί τότε ήμαστε βολεμένοι κύριοι. Είχαμε μια σχετική οικονομική άνεση, και δεν μας ένοιαζε τι συνέβαινε δίπλα από την πόρτα μας. Τώρα ξαφνικά νοιαζόμαστε. Μήπως είμαστε υποκριτές?Ή μήπως προβάλουμε τα όποια προβλήματα έχουμε φορτωθεί όλα αυτά τα χρόνια, στα φαινόμενα βίας και στους λαθρομετανάστες, στους οποίους δώσαμε μαύρη εργασία για να γλιτώσουμε την ασφάλιση, δώσαμε οικονομική ενίσχυση για να αγοράσουμε προϊόντα μαϊμού, και κάναμε και τα στραβά μάτια όταν "πούλαγαν" τις γυναίκες και τις κόρες τους σε μας τους ίδιους για λίγα ευρώ. Εμείς τους καθιερώσαμε εδώ.
    Χρειαζόμαστε μια σωστή πολιτική, για την οικονομία, την κοινωνία, την ασφάλεια(και εξωτερική πολιτική αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Το να αρχίζουμε να ξεσπάμε τόσο βίαια πάνω σε ανθρώπους που δεν μας έκαναν τίποτα(γιατί είναι άλλο να πιάνεις τον κλέφτη μέσα στο σπίτι σου και να τον χτυπάς, και άλλο να χτυπάς έναν περαστικό που κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον κλέφτη), μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι για την ελληνική κοινωνία. Είμαι κατά της βίας γενικά, αλλά αν είναι να υπάρξει βία, πράγμα αναπόφευκτο όπως πάνε τα πράγματα,ας είναι στραμμένη προς τα εκεί που πρέπει, προς τον άχρηστο πολιτικό, προς τον ανίκανο δημοσιογράφο, προς τον τεμπέλη αστυνομικό(αλλά προς αυτούς που είναι όντως άχρηστοι, όχι προς τους σωστούς τους συναδέλφους) που στην τελική έχουν και την ευθύνη όλων αυτών που μας συμβαίνουν. Δεν φταίει ο κάθε κατατρεγμένος για την κατάντια της κοινωνίας, η κοινωνία φταίει για την κατάντια του.

Υ.Γ 1 Δεν προτρέπω στην άσκηση βίας προς Θεού.Απλά σας παραθέτω τον προβληματισμό μου. Ας είμαστε προσεχτικοί αυτές τις μέρες, φοβάμαι πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα.
Υ.Γ 2 Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτή την κατάντια έχουμε και μεις οι ίδιοι φυσικά.Ας το αναλογιστούμε λίγο αυτό. Σχόλια και παρατηρήσεις επιβάλονται.