Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Τουρκική οικονομική ανάπτυξη

    Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, κυρίως σε σύγκριση με την ελληνική οικονομική κατάσταση που όλοι ξέρουμε. Δεν είμαι οικονομολόγος, αν και θα ήθελα να κάνω μια σύγκριση της ελληνικής και της τουρκικής οικονομίας. Ωστόσο, σήμερα θα μιλήσουμε για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, χωρίς καμία σύγκριση με την ελληνική οικονομία.(εντούτοις αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει να μου πει κάποια πράγματα επιστημονικά για την ελληνική οικονομία, πολύ ευχαρίστως να τα δημοσιεύσω).
    Η Τουρκία είναι μια αχανής χώρα, με ανεπτυγμένο οικονομικά, κοινωνικά και πνευματικά ένα μικρό κομμάτι, αυτό που επικοινωνεί με την Ευρώπη, είτε διασυνοριακά είτε μέσω θαλάσσης. Μιλάμε δηλαδή για τις δυτικές ακτές της Τουρκίας(Μικρά Ασία και παράλια της Μεσογείου), καθώς και για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων αυτής. Στην υπόλοιπη χώρα, το βιοτικό επίπεδο είναι σχετικά χαμηλότερο(αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο), και φυσικά το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση των πολιτών αυτών. Δεν φταίει απαραίτητα η τουρκική κυβέρνηση για αυτό(φυσικά και έχει μερίδιο ευθύνης, αλλά όχι το μεγαλύτερο), καθώς η χώρα είναι αχανής και με οροπέδια, κάτι που καθιστά δύσκολη την φυσική σύνδεση των ανεπτυγμένων και των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της χώρας.
    Η διεθνής οικονομική εικόνα της χώρας είναι εξαιρετικά καλή.Την προηγούμενη χρονιά(2010), η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,9%(από τους υψηλότερους παγκοσμίως), ενώ τους πρώτους μήνες του 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 9%. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε 40,6% του ΑΕΠ από 41,6% του ΑΕΠ, που ήταν το 2010. Τα χαμηλά επιτόκια και η ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης και τον διπλασιασμό των εισαγωγών της χώρας. Οι Τούρκοι στρέφονται στην αγορά ακριβών αγαθών πολυτελείας(ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια κτλ), αλλά και υπηρεσιών(πακέτα διακοπών κυρίως).
    Η αύξηση της κατανάλωσης τέτοιων αγαθών οδηγεί σε έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο είναι ήδη αρκετά υψηλό. Η χρηματοδότηση του τουρκικού ελλείμματος εξαρτάται περισσότερο από τη ροή ξένων κεφαλαίων προς την Τουρκία, την ώρα που η διεθνής οικονομική αναταραχή μειώνει τη διάθεση των επενδυτών να ρισκάρουν, ενώ παράλληλα η πιστωτική επέκταση και η ταχεία οικονομική ανάπτυξη απειλούν την τουρκική οικονομία με “υπερθέρμανση”. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζει ότι το επόμενο οικονομικό τρίμηνο το έλλειμμα θα μειωθεί δραστικά, και ότι η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά οικονομικά μέτρα, αν υπάρξει ανάγκη.
     Παρόλα αυτά οι ξένες επενδύσεις έφτασαν την περασμένη χρονιά τα 8,9 δις δολάρια ενώ το 2011 αναμένεται να φτάσουν τα 10 δις. Μιλάμε φυσικά για τεράστια ποσά, αλλά παρατηρείται μια μείωση σε σχέση με τα 20 δις των επενδύσεων της περιόδου 2006-2008. Αναλυτές προτρέπουν την τουρκική κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες αλλά και να αυξήσει τους φόρους για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση. Όπως και να χει, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε πάρα πολύ κατά τα τελευταία χρόνια, στηριζόμενη σε ένα σχέδιο εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής(ο Ερντογάν συνοδεύεται πάντα από Τούρκους επιχειρηματίες σε κάθε επίσκεψη που πραγματοποιεί στο εξωτερικό, προωθώντας συνεργασίες και επενδύσεις).
    Η προώθηση του τουρκικού τουρισμού στο εξωτερικό(μιλάμε πάντα για την προβολή των δυτικών και μεσογειακών παραλίων) και των τουρκικών προϊόντων, έδωσαν σοβαρή ώθηση στην τουρκική οικονομία τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να ανεβάσει και άλλο το οικονομικό επίπεδο της χώρας. Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν φυσικά τα ρίσκα τους, και μένει να δούμε την οικονομική πορεία της Τουρκίας στο προσεχές μέλλον για να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Το μόνο που δεν αμφισβητείται σήμερα, είναι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία ενός σημαντικού μέρους των Τούρκων πολιτών. Η πορεία θα δείξει......