Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Λόγοι για τους οποίους η Τουρκία θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ

   Στην προηγούμενη δημοσίευση αναφερθήκαμε στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν "πρέπει" να ενταχθεί στην ΕΕ, με το "πρέπει" να είναι σε εισαγωγικά, καθώς πρόκειται για απόψεις. Σήμερα θα αναφερθούμε στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία "πρέπει" να ενταχθεί στην ΕΕ, με το "πρέπει" να είναι πάλι σε εισαγωγικά για τους ίδιους λόγους.
   Η Τουρκία προσανατολίστηκε προς την Δύση, ήδη από την ίδρυση του τουρκικού κράτους το 1923. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την ίδρυση της ΕΟΚ, μετέπειτα ΕΕ, η Τουρκία προσέγγισε αρκετά νωρίς την Ένωση, κερδίζοντας την ιδιότητα του υποψήφιου προς ένταξη κράτους το 1999. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005, όμως από τότε η ενταξιακή της πορεία παραμένει σχεδόν στάσιμη.
    Για πολλούς η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της γεω-στρατηγικής της θέσης. Τα σύνορα της με χώρες της Μέσης Ανατολής, θα έφερναν την Ένωση πιο κοντά σε χώρες οικονομικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος και θα της έδιναν έναν πιο ενεργητικό ρόλο στην περιοχή, καταργώντας το "μονοπώλιο" των ΗΠΑ.
    Το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων ισοδυναμεί με άνοιγμα σε μια νέα μεγάλη αγορά, που θα ενισχύσει την ΕΕ οικονομικά και θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο στους τομείς των επενδύσεων και της ενέργειας, αλλά και σε τομείς όπως το περιβάλλον και ο πολιτισμός. Η ένταξη δε, του τουρκικού μουσουλμανικού πληθυσμού στον ευρωπαϊκό, θα ενισχύσει την έννοια της πολιπολιτισμικότητας της Ένωσης και θα μας επιτρέψει μια διαφορετική οπτική γωνία αντιμετώπισης των ανθρώπων και γενικότερα του διαφορετικού.
    Βασική προϋπόθεση για την τουρκική ένταξη είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και η άρση του casus belli απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει την διασφάλιση της ειρήνης στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου και την προσοδοφόρο ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μπορεί να ακούγεται ουτοπική, και είναι για την εποχή μας, η προοπτική αυτή όμως μελλοντικά θα μπορούσε να είναι η καλύτερη εξέλιξη.
    Το σίγουρο είναι ότι στην παρούσα συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικής φύσης προβλήματα, και η ένταξη οποιασδήποτε χώρας σε μια ήδη μεγάλη Ένωση, δεν δείχνει να απασχολεί κανέναν. Η επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη παραμένει, αλλά έχει χάσει την παλιά δυναμική της. Παρόλα αυτά, οι ευρω-τουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν να μας απασχολούν για πολλά χρόνια, είτε μιλάμε για πλήρη ένταξη είτε μιλάμε για ειδκή σχέση.