Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Τουρκικός πολιτισμός. Γιατί μας ξενίζει τόσο?

Τουρκικός πολιτισμός ονομάζεται ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται στην γεωγραφική περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Τουρκία. Πρόκειται για ένα παζλ πολλών σημαντικών πολιτισμών όπως του αρχαίου Ελληνικού, του Βυζαντινού, του Ρωμαϊκού, του Οθωμανικού και του Ισλαμικού πολιτισμού. Περιλαμβάνει θα λέγαμε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή καθώς και κομμάτια τόσο του Ευρωπαϊκού όσο και του Ασιατικού πολιτισμού.
Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας,της δίνει αυτό το πολιτισμικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, αφού βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων με πολύ σημαντική ιστορία και πολιτισμό. Το τουρκικό κράτος έχει αναδείξει σε αρκετά σημαντικό βαθμό τα μνημεία που βρίσκονται στα εδάφη του, τα οποία και εκμεταλεύεται φυσικά, τουριστικά. Ενδεικτικά αναφέρονται ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας(έξω από το Τσανάκαλε) και αυτός της Εφέσου(μια ώρα περίπου από την Σμύρνη). Το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη(πρόκειται φυσικά για τον ναό της Αγίας Σοφίας), και η μονή των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν δείγματα του Βυζαντινού πολιτισμού. Το Σελιμιγιέ τζαμί στην Ανδριανούπολη και το Γεσίλ Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, είναι από τα πιο ωραία δείγματα ισλαμικού πολιτισμού. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πολιτιστικών μνημείων της Τουρκίας, ίσως επεκταθούμε περισσότερο αργότερα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι ο πολιτισμός αφορά όλες τις τέχνες και η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο στο να αναδείξει σημαντικούς ανθρώπους και έργα,  κυρίως αν προχωρήσει πιο ζεστά με το θέμα του εκδημοκρατισμού.
Γιατί όμως ο όρος τουρκικός πολιτισμός μας ξενίζει τόσο? Στην Ελλάδα, είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οπουδήποτε εκτός της χώρας υπάρχουν χώροι που προέρχονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αυτοί είναι κλεμμένοι. Ο υποφαινόμενος τουρκολόγος, θεωρεί κάθε πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον πλανήτη από τότε που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέχρι και σήμερα οικουμενικό πολιτισμό!!!!Ανήκει δηλαδή σε όλους τους ανθρώπους ως φυσική κληρονομιά. Δεδομένης αυτής της λογικής, δεν υφίσταται κλοπή!!Απλά η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι όλα αλλάζουν και εξελίσσονται με έναν τρόπο που κανένας μας δεν μπορεί να προβλέψει. Οπότε θεωρώ καλύτερο να "επεξεργαστούμε" όσο μπορούμε κάθε πολιτισμό και να αφήσουμε στην άκρη τους όποιους  κτητικούς χαρακτηρισμούς.
Θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις πάνω στο θέμα!Σίγουρα θα υπάρχουν πολλές!

Υ.Γ http://www.en.istanbul2010.org/HABER/GP_565161
Βρήκα και αυτό!!!!Για τους φίλους που βρίσκονται ή θα βρίσκονται στην Τουρκία, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον!!