Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία

    Όλοι ανατριχιάσαμε με τον σεισμό των 8.9 ρίχτερ στην Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε πριν μια βδομάδα. Η χώρα του ανατέλοντος ηλίου ακόμα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, και θα προσπαθεί για πάρα πολύ καιρό ακόμα. Σε όλους μας πέρασε από το μυαλό τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο στην περιοχή μας. Και ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί με τεράστια αγωνία το πυρηνικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Ιαπωνία με τον φόβο μιας νέας καταστροφής πυρηνικής αυτή την φορά, η Τουρκία ξαναφέρνει στο φως τα δικά της πυρηνικά σχέδια.
    Η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε συνεργασία με την Ρωσία στην περιοχή Ακούγιου. Μετά την συνάντηση τους στο Ρωσοτουρκικο Συμβούλιο Συνεργασίας οι επικεφαλής της Ρωσικής και της Τουρκικής κυβέρνησης(πρόεδρος  Μεντβέντεφ και πρωθυπουργός Ερντογάν αντίστοιχα), έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την συνεργασία τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, παρά τα όσα τραγικά συνέβησαν στην Ιαπωνία και παρά τον κίνδυνο μιας πυρηνικής καταστροφής. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η ατομική ενέργεια είναι πολύ ασφαλής αν οι κανόνες λειτουργίας των σταθμών τηρούνται αυστηρά. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τον σταθμό στο Άκουγιου, ανέφερε πως πρόκειται για εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό από αυτόν του σταθμού της Φουκουσίμα όσον αφορά την ασφάλεια.
   Η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που ήδη έχει ξεκινήσει με την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών, ο ένας σε συνεργασία με την Ρωσία όπως προαναφέραμε και ο δεύτερος σε συνεργασία με ιαπωνικές εταιρείες. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας μιλώντας στο NTV έκανε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον τουρκικό λαό, αναφερόμενος σε παλαιότερη τεχνολογία του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα και σε μαθήματα που θα αντληθούν από την ιαπωνική καταστροφή.
    Οι φωνές διαμαρτυρίας που ξέσπασαν στο εσωτερικό της χώρας είναι ποικίλες και προέρχονται από οικολογικές οργανώσεις αλλά και από την ένωση μηχανικών της χώρας, οι οποίοι αναφέρουν πως οι κανονισμοί ασφαλείας όσο αυστηροί και αν είναι, δεν μπορούν να τα βάλουν με την δύναμη μιας φυσικής καταστροφής.
    Σαφώς και οι συνέπειες μιας παρόμοιας καταστροφής στην περιοχή της Μεσογείου θα είναι τεράστιες, δεδομένου ότι οι μεσογειακές χώρες δεν είναι σωστά οργανωμένες και εκπαιδευμένες να την αντιμετωπίσουν και οι περισσότερες αντιμετωπίζουν ήδη διάφορα άλλης φύσεως εσωτερικά προβλήματα. Αν σε επικείμενη καταστροφή προστεθεί ο κίνδυνος μιας πυρηνικής έκρηξης είτε αυτή προέλθει από την Τουρκία, είτε από την Βουλγαρία(η οποία διαθέτει αντίστοιχες εγκαταστάσεις), είτε από την Αλβανία είτε από οπουδήποτε αλλού, η καταστροφή θα είναι ολική. Η σίγουρη λύση είναι η μη κατασκευή τέτοιων σταθμών και η κατάργηση όσων ήδη υπάρχουν. Κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό όμως καθώς οι χρησιμότητες της πυρηνικής ενέργειας είναι πάρα πολλές και πίσω από αυτές κρύβονται και τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η συνετή χρήση και συντήρηση των σταθμών, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού τους ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα μια τέτοια καταστροφή, θα ήταν μια πιο σωστή λύση. Ας μην ξεχνάμε ότι με την φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε χωρίς συνέπειες και ας είμαστε συνετοί ως προς τις επιλογές μας. Και το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης(γιατί η πυρηνική ενέργεια όπως και κάθε μορφή ενέργειας είναι μια επένδυση), υπάρχει πάντα!Αξίζει να το ρισκάρουμε?