Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Στροφή 180 μοιρών

    Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η στροφή της Τουρκίας προς τις μουσουλμανικές χώρες, κυρίως μετά τις εξεγέρσεις των λαών αυτών που χρόνια βρίσκονταν κάτω από δικτατορικά καθεστώτα. Μετά την Αίγυπτο και την Λιβύη, σειρά είχε η Συρία και ποιος ξέρει ποια άλλη χώρα θα ακολουθήσει(υποψιάζομαι η Ιορδανία, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη). Πρόκειται για μουσουλμανικές χώρες, με ενεργειακά αποθέματα αλλά με χαμηλό βιοτικό και αναπτυξιακό επίπεδο, κυρίως λόγω των παγιωμένων δικτατορικών καθεστώτων τους. Αυτό δείχνει σιγά σιγά να αλλάζει, μετά τις αιματηρές εξεγέρσεις/συγκρούσεις που έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στις περιοχές αυτές.
    Η Τουρκία στράφηκε προς τις χώρες αυτές, κυρίως με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού. Και γιατί να μην το κάνει?Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αναπτύξει εξωτερική πολιτική και διπλωματία σε χώρες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως αυτήν την περίοδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που για δεκαετίες αποτελούσε τον νούμερο ένα πολιτικό στόχο της γείτονος, δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για αυτήν πια, καθώς εμφανίζεται μπερδεμένη και εγκλωβισμένη στα προβλήματα στο εσωτερικό της(οικονομικά αλλά και πολιτικά προβλήματα κυρίως). Και παρόλο που η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί ακόμα τον νούμερο ένα στόχο για την Τουρκία, η στροφή της προς τον μουσουλμανικό κόσμο είναι ιδιαίτερα αισθητή.
    Η ανάπτυξη σχέσεων με τις εξεγερμένες και όχι μόνο χώρες είναι κάτι παραπάνω από φυσιολογική. Πρόκειται για χώρες για τις οποίες η Τουρκία αποτελεί πρότυπο καθώς είναι μουσουλμανική δημοκρατική χώρα, μέλος των G20 με ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και ανάδειξη σημαντικής πια αστικής τάξης. Για την Τουρκία αυτές οι χώρες αποτελούν πόλο έλξης, καθώς πρόκειται για χώρες των οποίων τα καθεστώτα μεταβάλλονται και η ίδια μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή, ενώ δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα ενεργειακά τους αποθέματα(πετρέλαιο) και την στρατηγική γεωγραφική τους θέση. Η ανάπτυξη ενός ισχυρού δεσμού-δικτύου μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών της Ανατολής, με την Τουρκία να κατέχει ηγετικό ρόλο στην διαδικασία, είναι ιδανική για την γείτονα και την τωρινή της κυβέρνηση, την κυβέρνηση του AKP.
    Προσωπικά καταλαβαίνω το κίνητρο της Τουρκίας και τα οφέλη αυτής της πολιτικής. Μένει απλά να δούμε την αντίδραση των χωρών αυτών, όταν περάσει η μεταβατική αυτή περίοδος καθώς και τον τρόπο που η Τουρκία θα χειριστεί την κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πράγματα παραμένουν ρευστά στην παρούσα φάση. Και όταν τα πράγματα είναι ρευστά, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες αλλά και τα μεγαλύτερα ρίσκα.

Υ.Γ1 Για μια βαθύτερη μελέτη της στροφής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προτείνω το βιβλίο του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Α.Νταβούτογλου Το στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποιότητα.
Υ.Γ2 Αποφασίσαμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση στις γνώμες των αναγνωστών μας. Δύο μέρες πριν από κάθε δημοσίευση θα θέτουμε ερώτημα στο fan page στο facebook σχετικά με το τι θα θέλατε να διαπραγματευτούμε. Θα διαπραγματευόμαστε το θέμα με τις περισσότερες ψήφους, αλλά θα λαμβάνονται υπόψιν και οι υπόλοιπες απαντήσεις για μελλοντικά θέματα. Για όποιον δεν έχει facebook αλλά και για όποιον διαφωνεί ή θέλει να ακουστεί η γνώμη του, μπορεί να μας στείλει email στην διεύθυνση tourkologos@gmail.com και μεις θα την δημοσιεύσουμε ή θα του απαντήσουμε, τηρώντας αν θέλει την ανωνυμία του. Follow us also on twitter(@tourkologos).