Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Νεοκλής Σαρρής; 1940-2011

    Απεβίωσε χτες σε ηλικία 71 ετών, ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου (Κοινωνιολογία της Ιστορίας), Νεοκλής Σαρρής μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης, Αθηνών και Γενεύης. Θεωρείται από τους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες ειδικούς στα ελληνο-τουρκικά ζητήματα, και είναι ο πρώτος Έλληνας τουρκολόγος.

    Είχε βαθύτατη γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, και μεγάλο ταλέντο στην ανάλυση της τουρκικής ιδιοσυγκρασίας, χωρίς να βλέπει εχθρικά τον τουρκικό λαό. Τύγχανε μεγάλου σεβασμού τόσο των Τούρκων, όσο και των Ελλήνων.
    Έγραψε πολλά και σημαντικά βιβλία μεταξύ των οποίων: Φιλοσοφία της κοινωνίας και της πολιτείας, Οσμανική πραγματικότητα, Η οικογένεια στην Τουρκία, Ελληνική κοινωνία και Τηλεόραση, Η άλλη πλευρά κτλ. Καίρια θεωρείται η συμβολή του στην μετάφραση του βιβλίου του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου "¨Το στρατηγικό βάθος".
    Δεν θέλω να γράφω πολλά, ούτε να αναλωθώ σε καλά λόγια για το έργο του. Επρόκειτο για έναν κορυφαίο τουρκολόγο, πραγματικό γνώστη του αντικειμένου και φανταστικό καθηγητή. Ελπίζω το έργο του να συνεχιστεί και να εξελιχθεί από μας τους επόμενους, όπως και αυτός θα ήθελε. Αιωνία του η μνήμη!