Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πολιτισμός και κουλτούρα

    Λόγω των ημερών ας μιλήσουμε για κάτι πιο ελαφρύ. Όχι ότι ο πολιτισμός και η κουλτούρα δεν είναι κάτι σημαντικό, κάθε άλλο. Ο πολιτισμός μας χαρακτηρίζει. Η έννοια του όρου είναι ευρύτατη καθώς συμπεριλαμβάνει όλο το παρελθόν και το παρόν του ανθρώπινου βίου στην γη. Είναι αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δημιούργημα και περιλαμβάνει(αλλά και περιλαμβάνεται) επιστήμες όπως είναι η ιστορία, η γεωγραφία, η λογοτεχνία, η λαογραφία κ.ο.κ. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο πολιτισμός προσδιορίζει το παρελθόν τους αλλά και την εθνική τους ταυτότητα.
    Κουλτούρα ορίζεται η καλλιέργεια του πνεύματος σε συνδυασμό με την παράδοση και τον πολιτισμό. Οι δύο έννοιες δεν είναι συνώνυμες αλλά συνδέονται πάρα πολύ στενά νοηματικά, καθώς προσδιορίζουν την εθνική ταυτότητα των λαών.
    Υπάρχει όμως ένα κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ του κάθε πολιτισμού και κουλτούρας ή μιλάμε για διαφορετικούς καθαρά πολιτισμούς?Πώς ορίζεται γεωγραφικά ο πολιτισμός?Ορίζεται στα σύνορα του κάθε κράτους?Σε πιο ευρύτερες περιοχές?Μήπως στα όρια των ηπείρων? Την απάντηση μας δίνει η ιστορία.
    Αν κοιτάξουμε πίσω και παρατηρήσουμε πού και σε ποια χρονική περίοδο, λαοί αναγκάστηκαν να σμίξουν μεταξύ τους (λόγω πολέμων ή αναγκαστικών μεταναστεύσεων), θα μπορέσουμε αντανακλώντας αυτή την γνώση στο σήμερα, να καταλάβουμε γιατί πολλές κουλτούρες φαινομενικά διαφορετικών κρατών έχουν τόσα πολλά κοινά σημεία. Πάρτε για παράδειγμα, την Ελλάδα και την Τουρκία, δύο "εχθρικές" χώρες, διαφορετικής θρησκείας, γλώσσας και με μια γεμάτη συγκρούσεις ιστορία. Ο τρόπος ζωής των δύο λαών μοιάζει τόσο πολύ, τα τραγούδια, η λαογραφία, οι αντιλήψεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις χώρες των Βαλκανιών και της Μεσογείου(εδώ συναντάμε την ύπαρξη πολλών διαφορετικών πολιτισμών με πολλά κοινά στοιχεία, παρά τις πολλές διαφορετικές χώρες που πλαισιώνουν την Μεσόγειο).
    Δεν υφίσταται φυσικά θέμα ποιος πολιτισμός είναι καλύτερος. Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό(καλύτερος με βάση ποια κριτήρια). Ούτε και ποιος πολιτισμός είναι αρχαιότερος. Ο πολιτισμός είναι σαν τις κοινωνίες. Δεν είναι στατικός, εξελίσσεται. Και μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο και εξαιρετικά χρηστικό εργαλείο, στην συνεργασία των λαών και στην εξέλιξη τους. Ταξιδέψτε λοιπόν στις χώρες γύρω από την δική σας. Μιλήστε την γλώσσα τους, κάντε φίλους και κρατήστε επαφές μαζί τους. Γευτείτε τα φαγητά τους και χορέψτε με τα τραγούδια τους. Και καλέστε τους στην δική σας χώρα. Θα εκπλαγείτε με αυτά που θα μάθετε και με τις διαφορετικές οπτικές που θα ανακαλύψετε.

Υ.Γ 1. Ακολουθήστε μας στο twitter (@tourkologos) και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook(Τουρκολόγος). Περιμένω μηνύματα σας στο tourkologos@gmail.com.
Υ.Γ 2. Καλή Ανάσταση σε όλους!!!Καλά να περάσετε, προσοχή στους δρόμους και αισιοδοξία!Μας χρειάζεται!!