Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας:Μια ιστορική αναδρομή

    Η Τουρκία είχε στραμμένο το βλέμα προς την ευρωπαϊκή δύση από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της. Ο Κεμάλ, ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους, πίστευε πάντα ότι η χώρα του πρέπει να στραφεί στην Ευρώπη, όπου ανθούσαν οι τέχνες, οι επιστήμες και υπήρχε γενικότερα μια ανάπτυξη και μια κοινωνική ισορροπία. Εισήγαγε λοιπόν το λατινικό αλφάβητο και καθιέρωσε τον ευρωπαϊκό τρόπο ένδυσης προσπαθώντας να φέρει τον τουρκικό λαό πιο κοντά σε αυτό που ο ίδιος πίστευε καλύτερο.
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε μετά την λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ως ΕΚΑΧ(Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα), το 1950 από έξι χώρες, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Σκοπός ήταν να επικρατήσει η ειρήνη σε μια ήπειρο ματωμένη και κατεστραμμένη μετά τον πόλεμο, και να υπάρξουν προοπτικές οικονομικής και πολιτικής, όπως εξελίχθηκε, συνεργασίας. Το 1957 με την Συνθήκη της Ρώμης εγκαθιδρύθηκε η ΕΚΑΕ(Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας) και η ΕΟΚ(Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα)μέσω της οποίας καθιερώθηκε η ενιαία αγορά και καταργήθηκαν οι εσωτερικοί τελωνειακοί δασμοί.
    Η Ελλάδα υπέβαλε πρώτη φορά αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ το 1959 και λίγες εβδομάδες μετά ακολουθεί η Τουρκία. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις και με τις δύο χώρες για την σύνδεση τους αρχικά με την ΕΟΚ. Τον Νοέμβρη του 1962 και τον Δεκέμβρη του 1964 αντίστοιχα οι δύο χώρες ενώθηκαν με την Ένωση. Το 1970 η ΕΟΚ διακόπτει τις σχέσεις με την Ελλάδα, λόγω της δικτατορίας που κυβερνά την χώρα από το 1967. Το 1975 η κυβέρνηση Καραμανλή υπέβαλε αίτηση για προσχώρηση στην ΕΟΚ και το 1981 γίνεται το δέκατο μέλος της Κοινότητας.
    Τον Απρίλη του 1987 η Τουρκία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Κοινότητα. Πρόκειται για τις πλέον μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις στην ιστορία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Το 1995 η Τουρκία συνάπτει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ πλέον(η Ευρωπαϊκή Ένωση αντικατέστησε την ΕΟΚ το 1993) και το 1999 μετά την σύνοδο στο Ελσίνκι, αποκτά την ιδιότητα του υποψήφιου προς ένταξη μέλους. Το Οκτώβρη του 2005 η ΕΕ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, διαπραγματεύσεις που ακόμα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Από το 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 27 μέλη και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με "παγωμένα" όμως κάποια κεφάλαια πολύ σημαντικά(όπως πχ αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
   Από το 2008 προβάλλεται περισσότερο εκ μέρους της Ένωσης η προοπτική μιας όχι ένταξης αλλά ειδικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. Η Τουρκία προς το παρόν διαφωνεί, όμως η προοπτική της πλήρους ένταξης της ολοένα και απομακρύνεται, και βρίσκει όλο και λιγότερους υποστηρικτές τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και εκτός. Η ιστορία θα δείξει ποιο θα είναι το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, το μόνο σίγουρο είναι πως οι ευρω-τουρκικές σχέσεις θα έχουν αρκετά ενδιαφέρουσα εξέλιξη.