Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Οι τουρκικές σπουδές στην Ελλάδα

    Πολλοί από τους αναγνώστες αναρωτιούνται για το επίπεδο των τουρκικών σπουδών στην Ελλάδα, για την χρησιμότητα τους, για το επίπεδο δυσκολίας τους και για το κατά πόσον είναι "εθνικά ηθικό" για έναν Έλληνα νέο να σπουδάσει κάτι σχετικό με την Τουρκία. Προσπερνώντας το "εθνικό" δίλημμα, καθώς το θεωρώ τουλάχιστον αστείο και φυσικά ανύπαρκτο, θα παραθέσουμε παρακάτω τις τουρκικές σπουδές στην χώρα μας και την χρησιμότητα τους.
    Δεν μπορώ να μη μιλήσω φυσικά για το τμήμα από το οποίο αποφοίτησα. Πρόκειται για το τμήμα Τουρκικών και σύγχρονων ασιατικών σπουδών, της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ένα τμήμα που ασχολείται καθαρά με τις τουρκικές σπουδές, με μαθήματα που αφορούν την Τουρκία και κάθε τομέα που την αφορά. Οι φοιτητές μαθαίνουν εκ του μηδενός την τουρκική γλώσσα, διδάσκονται τουρκική ιστορία και λογοτεχνία, πολιτική ιστορία, ιστορία του Ισλάμ, διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας, ιστορία της ισλαμικής και οθωμανικής τέχνης, οθωμανικά, διδακτική ξένων γλωσσών, μετάφραση κτλ.
    Οι απόφοιτοι αποκτούν με το πτυχίο τους επάρκεια διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας, ενώ τα τελευταία χρόνια η σχολή λειτουργεί με κατευθύνσεις, οι οποίες αποτελούν και την εξειδίκευση τους. Τους προσφέρεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης κατά την διάρκεια των σπουδών τους, ενώ είναι υποχρεωτικό για την λήψη πτυχίου να εκπονήσουν διπλωματική εργασία. Η σχολή συνεργάζεται με μερικά από τα καλύτερα τουρκικά πανεπιστήμια, στα οποία δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.
    Παρόμοιο τμήμα υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου(τουρκικές και μεσανατολικές σπουδές), ενώ τμήματα με θέμα όχι μόνο τις τουρκικές σπουδές υπάρχουν,  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας(τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών), στο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
    Σαφώς η χρησιμότητα τέτοιων τμημάτων είναι κάτι παραπάνω από φανερή. Οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία φτάνουν πολύ πίσω στην ιστορία των δύο χωρών και επιπλέον υπάρχουν σε οποιοδήποτε τομέα διμερών σχέσεων και αν ανατρέξουμε(οικονομικο-εμπορικό, εξωτερικής πολιτικής, πολιτισμικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής κτλ). Αυτό καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ανθρώπων κατάλληλα εκπαιδευμένων και πρόθυμων να δουλέψουν με σκοπό την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, σε κάθε τομέα. Οι απόφοιτοι των παραπάνω τμημάτων είναι οι καταλληλότεροι για αυτό.


Υ.Γ Το παραπάνω κείμενο δεν αποτελεί διαφήμιση των τμημάτων, πανεπιστημίων κτλ. Είναι επίσης απλά ενδεικτικό της κατάστασης σχετικά με τις τουρκικές σπουδές στην Ελλάδα. Όποιος αναγνώστης επιθυμεί να πει την γνώμη του, ή περισσότερα πράγματα για κάποιο τμήμα σχετικό μπορεί να μας την στείλει με email στο tourkologos@gmail.com ή να την παραθέσει με μορφή σχολίου.



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταρχας,συγχαρητηρια για το ιστολογιο και για την προσπαθεια σου.Ειναι αρκετα ενδιαφερουσα.
Παρολα αυτα θα ηθελα να διορθωσω την αναφορα σου στο οτι το τμημα Τουρκικων κ Μεσανατολικων Σπουδων στο Πανεπιστημιο Κυπρου ειναι ''παρομοιο'' καθοτι προηγειται χρονικα και αντικειμενικα απο το αντιστοιχο υπο αναπτυξη ακομη του Καπποδιστριακου και ειναι μακραν πιο εξειδικευμενο οσον αφορα την τουρκολογια εν γενει.
Ειμαι αποφοιτος του τμηματος Τουρκικων & Μεσανατολικων Σπουδων του Πανεπιστημιου Κυπρου.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και από μένα για την προσπάθεια. Πρέπει να πω ότι είναι λίγο μονοδιάστατος ο ορισμός που δίνετε γιατί αφήνει απ' έξω πολλά από τα υπόλοιπα τουρκικά έθνη καθώς και για την ιστορία τους προ του Ισλάμ. Ίσως αυτή η διεύθυνση βοηθήσει στον καλύτερο προσδιορισμό του αντικειμένου... www.zemarchus.gr
Ευχές για επιτυχία

Τουρκολόγος είπε...

Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια και συγγνώμη για την καθυστέρηση της δημοσίευσης.Στο παραπάνω άρθρο απλώς έκανα αναφορά στις τουρκικές σπουδές στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στο τμήμα από το οποίο αποφίτησα.Αν βρίσκετε πως υπάρχει κάποιο κενό ενδεχομένως στα διδασκόμενα μαθήματα, αυτό είναι κάτι στο οποίο εγώ δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Παρόλα αυτά ευχαριστώ για το σχόλιο και τις ευχές.

Ανώνυμος είπε...

Aπό που θα μπορούσα να πάρω πληροφορίες σχετικά με την εισαγωγή στο 'τμήμα τουρκικών & σύγχρονων ασιατικών σπουδών';Αν γνωρίζετε θα με βοηθούσατε.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τουρκολόγος είπε...

www.turkmas.uoa.gr είναι η επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος. Αν ακολουθείτε τα social media έχει αντίστοιχα ανεπίσημα γκρουπ στο facebook όπου θα μπορούσατε να δείτε απόψεις των φοιτητών και των αποφοίτων.