Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η τουρκική γλώσσα σαν ξένη γλώσσα στην Ελλάδα

Εδώ και μερικά χρόνια, παρατηρείται μια στροφή του ενδιαφέροντος των Ελλήνων που επιθυμούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα, σε γλώσσες όχι ευρωπαϊκές αλλά ανατολικές. Τουρκικά, αραβικά και κινέζικα είναι αυτές με την μεγαλύτερη ζήτηση. Αυτό συμβαίνει λόγω των οικονομικών συναλλαγών, τόσο της Ελλαδας όσο και της Ευρώπης με τις χώρες αυτές.
Όσον αφορά τα τουρκικά, μελέτες δείχνουν πως οι Έλληνες έρχονται σε όλο και συχνότερη επαφή μαζί τους, είτε λόγω συχνών ταξιδιών στην Τουρκία(κυρίως Κωνσταντινούπολη), είτε λόγω εμπορικών συναλλαγών με τουρκικές επιχειρήσεις, είτε ακόμα με την πληθώρα των τουρκικών σήριαλ που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση. Πολλοί κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων επιλέγουν να μάθουν τουρκικά για δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα εκτοπίζοντας πολλές φορές τα γερμανικά ή τα ιταλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, είναι τουρκόφωνο και σε αρκετά σχολεία της Θράκης τα τουρκικά διδάσκονται στα παιδιά.Επιπλέον, εκτός από το τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τουρκικά διδάσκονται είτε ως υποχρεωτικό μάθημα είτε ως μάθημα επιλογής σε σχολές των πανεπιστημίων Αιγαίου, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλονίκης.
Όλα αυτά δεν πρέπει να μας ξενίζουν, ούτε να μας βρίσκουν αντίθετους. Η Τουρκία βρίσκεται γεωγραφικά σε απόσταση αναπνοής από την χώρα μας, και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό διακοπών αλλά και επιχειρηματικών ανοιγμάτων. Η γνώση της τουρκικής αποτελεί επιπλέον προσόν για άτομα που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις αλλά και με την πολιτική(είναι γεγονός πως ελάχιστοι πολιτικοί μας γνωρίζουν τουρκικά σε ικανοποιητικό βαθμό). Πρόκειται για τον βασικό μας "εχθρό" για πολλούς και για έναν εν δυνάμει "σύμμαχο" για άλλους. Και η βαθύτερη γνώση αυτού του τόσο κοντινού αλλά ταυτόχρονα και μακρινού γείτονα, ξεκινάει από την γνώση της γλώσσας του, την οποία αν κάποιος μελετήσει, εύκολα θα καταλάβει πως δεν του είναι και τόσο ξένη τελικά.......

Τουρκική λογοτεχνία, αξίζει να ασχοληθούμε!

Τουρκική λογοτεχνία, αξίζει να ασχοληθούμε!

Για αρχή......

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πάντα θα απασχολούν τις δύο χώρες. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν διευρυνθεί και ξεπεράσει τον τομέα της πολιτικής και της διπλωματίας. Τις συναντάμε παντού, στην λογοτεχνία, στην τέχνη, στην γλώσσα, στην οικονομία, στον τουρισμό και σε κάθε είδους συνεργασία. Η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά μας, και μεις αρχίζουμε σιγά σιγά να την ανακαλύπτουμε.Να ανακαλύπτουμε μια Τουρκία διαφορετική, μακριά από στερεότυπα και στενόμυαλες αντιλήψεις, αφήνοντας στην άκρη(και όχι πίσω) τις παλαιότερες αντιλήψεις.Αντιλήψεις που σιγά σιγά αφήνονται στο παρελθόν. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σαφώς και συνεχίζουν να υπάρχουν, και πάντα θα υπάρχουν. Ας αρχίσουμε όμως να τις αντιμετωπίζουμε διαφορετικά..........Ίσως τότε καταλάβουμε ότι δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί από τους γείτονες μας.......!
Μέσα από το συγκεκριμένο ιστολόγιο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε κομμάτια αυτού του σύνθετου παζλ που λέγεται Ελλάδα-Τουρκία. Να γνωρίσουμε καλύτερα και με αντικειμενική ματιά τις δύο χώρες, να τονίσουμε τα κοινά στοιχεία και να προσπαθήσουμε να απαλύνουμε τα διαφορετικά.
Ο Τουρκολόγος δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και δεν σκοπεύει να εκφράσει καμία κομματική ιδεολογία μέσα από τις σελίδες του. Όταν γράφονται απόψεις είναι καθαρά προσωπικές, όταν γράφονται μελέτες και έρευνες θα υπάρχει πάντα μια πηγή, για να ανατρέξει ο αναγνώστης.
Τα σχόλια είναι δεκτά,και θα αναρτώνται μετά από έγκριση, κυρίως για να αποφευχθούν τα υβριστικά, ρατσιστικά, υποτιμητικά κτλ σχόλια που μπορεί να προκύψουν. Οφείλω να διευκρινήσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να δημοσιεύσω και αντίθετες με την δική μου γνώμες, αρκεί να είναι γραμμένες με ωραίο τρόπο.
Αυτά τα λίγα για αρχή......Εύχομαι να σας βλέπω συχνά στις σελίδες μου....