Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τουρκία και επαγγελματική αποκατάσταση.........Χμμμμ

    Με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια πολλοί νέοι, κυρίως ανώτατης εκπαίδευσης και όχι μόνο σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία και καλύτερο τρόπο ζωής σε χώρες του εξωτερικού. Πρώτη στις προτιμήσεις είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ακολουθούν η Αυστραλία και η Τουρκία.
    Η Τουρκία είναι η πιο κοντινή σημαντική αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Οι σχέσεις πια δεν είναι απαγορευτικές, αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς Έλληνες, αλλά και βάση συνεργασίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τουρκικές. Δεδομένης και της παρόμοιας κουλτούρας, πολλοί Έλληνες αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκεί. Η Κωνσταντινούπολη είναι με διαφορά η πρώτη επιλογή, κυρίως γιατί είναι μια σύγχρονη μεγάλη πόλη που μοιάζει πολύ με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και γιατί εκεί υπάρχει μια ανοχή για τους Έλληνες(αλλιώς είναι να ζει ένας Έλληνας στην Άγκυρα, και αλλιώς στην Κωνσταντινούπολη).
    Στην γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ελληνικών συμφερόντων κυρίως στους τομείς του εμπορίου και της παροχής υπηρεσιών. Πολλοί απόφοιτοι οικονομικών πανεπιστημίων αναζητούν θέσεις εργασίας στην Τουρκία όπου τα προσόντα τους αναγνωρίζονται. Μπορεί οι μισθοί να μην είναι τόσο υψηλοί σε σχέση με την Ευρώπη, όμως σε σχέση με την Ελλάδα όπου τα πάντα απαξιώνονται, η επαγγελματική αποκατάσταση στην Τουρκία δείχνει τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.
    Διερμηνείς, μεταφραστές και καθηγητές ξένων γλωσσών είναι επίσης ιδιαίτερα ευπρόσδεκτοι στην τουρκική αγορά εργασίας. Η καλή γνώση της τουρκικής σε συνδυασμό με την μητρική γλώσσα, ανοίγουν θέσεις εργασίας σε εκδοτικούς οίκους, τουριστικές επιχειρήσεις, εφημερίδες κτλ. Ακόμα και οι φιλόλογοι μπορούν να διδάξουν ελληνικά σε Τούρκους, καθώς υπάρχουν πολλά χρηματοδοτούμενα προγράμματα κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις. Δυνατότητα εργασίας σε διερμηνείς-μεταφραστές υπάρχει και σε άλλες παραλιακές πόλεις της Τουρκίας, όπως η Σπύρνη, το Αϊβαλί κτλ που δέχονται πολλές επισκέψεις από τουρίστες και από Έλληνες.
    Η φυγή στο εξωτερικό γενικά, περιλαμβάνει πολλά ρίσκα και θυσίες. Για κάποιον όμως που το σκέφτεται σοβαρά, η Τουρκία είναι μια αρκετά καλή λύση, καθώς βρίσκενται κοντά, δεν απέχει και τόσο από την κουλτούρα μας και προς το παρόν τουλάχιστον, η οικονομία της έχει ανοδική πορεία.

Υ.Γ.1 Οποιοσδήποτε χρειάζεται επιπλέον πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στο Ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης ή στο Ελληνοτουρκικό επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος.
Υ.Γ.2 Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο email tourkologos@gmail.com, στο twitter(@tourkologos) και στο facebook (Τουρκολόγος).