Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ

    Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας απασχολεί και θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια. Όπως έχουμε προαναφέρει, είναι μια ιστορία που κρατάει από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ιστορία που ενώ κάποια στιγμή όλα έδειξαν ότι εξελίσσεται(άρση ελληνικού βέτο, υποψηφιότητα, διαπραγματεύσεις), εδώ και χρόνια παραμένει στάσιμη και σε επίπεδα χαμηλής πολιτικής.
    Σήμερα θα ασχοληθούμε με τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ. Το "πρέπει", είναι σχετικό, καθώς αυτά που θα γραφούν είναι απλά διάφορες απόψεις που κατά καιρούς ακούω και συζητώ. Σε επόμενη δημοσίευση θα ασχοληθούμε με τους λόγους για τους οποίους πρέπει η Τουρκία(και δω το "πρέπει" σχετικό)να ενταχθεί στην ΕΕ.
    Για πολλούς η Τουρκία δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, γιατί δεν ανήκει γεωγραφικά σε αυτήν. Γιατί τότε τα σύνορα της Ένωσης θα φτάσουν μέχρι τις χώρες της Μέσης Ανατολής και θα συνορεύει με χώρες " επικίνδυνες", κάτι που θα συμβάλει αρνητικά στην ήδη διαταραγμένη σταθερότητα της.
    Ένς άλλος λόγος είναι το Ισλάμ. Μπορεί η Τουρκία να μην ανήκει στις φανατικά ισλαμικές χώρες αλλά σε περίπτωση ένταξης θα είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα σε μία χριστιανική ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτό δεν θα πείραζε πολύ αν η Τουρκία ήταν μια μικρή πληθυσμιακά χώρα. Όμως πρόκειται για έναν τεράστιο μουσουλμανικό πληθυσμό που θα επηρεάσει την κοινωνία της Ευρώπης και θα αλλάξει την δομή της.
    Ο πληθυσμός της Τουρκίας επηρεάζει, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τον αριθμό των ευρωβουλευτών της σε περίπτωση ένταξης. Αυτό σημαίνει ότι με την ένταξη της η Τουρκία θα έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών(αν δεν κάνω λάθος τον μεγαλύτερο), στην ΕΕ και θα ελεγχει έτσι την ευρωπαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν συμφέρει κυρίως τις δύο σημερινές ευρωπαϊκές δυνάμεις σε θέμα ψήφων, την Γαλλία και την Γερμανία.
    Η ένταξη της Τουρκίας θεωρείται από πολλούς προδοσία, λόγω των άλυτων προβλημάτων στην Κύπρο(ήδη μέλος της ΕΕ από το 2004) και του casus belli απέναντι στην Ελλάδα. Αυτά είναι αερολογίες κατά την γνώμη μου. Αν η Τουρκία δεν λύσει τα προβλήματα της με την Κύπρο, με τρόπο αποδεχτό κυρίως από την Κύπρο, δεν θα ενταχθεί γιατί η Κύπρος θα ασκήσει βέτο, και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αρκεί ένα κράτος μέλος να ασκήσει βέτο για να μην πραγματοποιηθεί μια ένταξη. Όσο για την Ελλάδα, ήρε το βέτο το 1999, κάτι που δεν της απαγορεύει κάποια στιγμή να το ξανα-χρησιμοποιήσει αν το κρίνει σκόπιμο. Οπότε δεν υπάρχει καμία προδοσία. Θυμίζω ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας(ΝΑΤΟ).
    Με την ένταξη της Τουρκίας και το άνοιγμα των συνόρων της, υπάρχει η δυνατότητα και η πολύ σοβαρή πιθανότητα ένα τεράστιο κύμα Τούρκων πολιτών να κατακλύσει νόμιμα την Ευρώπη, αναζητώντας εργασία και καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτό θα συμβάλει στην κοινωνική αλλοίωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας, όμως κάτι τέτοιο ίσως ήδη να συμβαίνει με την παράνομη μετανάστευση. Εξάλλου σύμφωνα με τις αρχές της, η ΕΕ είναι πολυπολιτισμική(?).
    Αυτά είναι κάποια από τα επιχειρήματα-αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπάρχουν σαφώς πολλά άλλα, τα παραπάνω είναι αυτά που ακούω συχνότερα. Παρακαλώ τους αναγνώστες να μου στείλουν και την δική τους άποψη, είτε σαν σχόλιο, είτε μέσω email (tourkologos@gmail.com), είτε στο twitter(@tourkologos), είτε στο fun page μας στο facebook. Καλό είναι να ακούγονται όλες οι απόψεις, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε. Και περιμένω φυσικά και τις απόψεις σας για το γιατί πρέπει να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, για την επόμενη μας δημοσίευση.

Υ.Γ Είχα υποσχεθεί δημοσίευση σε μορφή ρεπορτάζ. Λυπάμαι που σας απογοήτευσα, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσα να κάνω την ανταπόκριση. Θα δημοσιευτεί ως είδηση στο fun page στο facebook.