Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Χίλιες και μια νύχτες...............και άλλα σήριαλ!

Στην αρχή η Χριστίνα, μια κοπέλα από την Αθήνα ερωτεύτηκε τον Μουράτ, έναν Έλληνα μουσουλμάνο από την Κομοτηνή (Μη μου λες αντίο, ΑΝΤ1 2005).Έπειτα ο Έλληνας Νίκος ερωτεύτηκε την τουρκάλα Ναζλί(Yabancı damat ή αλλιώς Τα σύνορα της αγάπης, MEGA 2005-2006). Μεσολάβησαν τουρκικές συμμετοχές σε ελληνικά reality(famestory) και το ελληνοτουρκικό SURVIVOR το 2006-2007. Από το φετινό καλοκαίρι η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση προβάλλει έναν πρωτοφανή αριθμό τουρκικών παραγωγών(Χίλιες και μια νύχτες, Κισμέτ, Ασημένια φεγγάρια και δεν συμμαζεύεται), μάλιστα κάποιες από αυτές προβάλλονται καθημερινά για αρκετές ώρες.
Οι σειρές αυτές έχουν μεγάλη τηλεθέαση στην χώρα μας, αν και από επίπεδο παραγωγής και σεναρίου δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο ή πρωτότυπο. Συνήθως πρόκειται για ερωτικές δακρύβρεχτες ιστορίες, γεμάτες πάθη, παράνομους έρωτες, ίντριγκες και πλούτο. Θυμίζουν σήριαλ της δεκαετίας του 80 και του 90, αμερικανικής και λατινο-αμερικανικής παραγωγής(ποιος δεν θυμάται την επιτυχία του Τόλμη και Γοητεία ή του Εσμεράλντα).
Οι αντιδράσεις απέναντι στο φαινόμενο των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στην ελληνική τηλεόραση ποικίλουν. Έχουν φανατικό κοινό αλλά και φανατικούς πολέμιους. Ανάμεσα στις απόψεις που κατα καιρούς έχω ακούσει ή διαβάσει, επικρατούν αυτές των "οπαδών" των σειρών αυτών οι οποίοι νιώθουν ότι παρακολουθούν σειρές που τους είναι πιο οικείες ως προς τον τρόπο ζωής και κουλτούρας που παρουσιάζουν,  και αυτές των πολέμιων των προγραμμάτων αυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει ένα μυστικό σχέδιο εκτουρκισμού της ελληνικής κοινωνίας με αυτόν τον τρόπο.
Προσωπικά δεν με ενοχλούν τα τουρκικά σήριαλ στην τηλεόραση. Δεν τα παρακολουθώ, όχι επειδή έχω αντίθετη γνώμη αλλά γιατί δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον στην πλοκή. Κατανοώ απόλυτα τους τηλεθεατές που τα προτιμούν, είναι αυτοί που παρακολουθούσαν και όλες τις παρόμοιες ελληνικές και ξένες σειρές. Και πράγματι οι τουρκικές καθημερινές συνήθειες είναι πολύ πιο οικείες στους Έλληνες παρά οι όποιες λατινο-αμερικάνικες. Από την άλλη, γελάω με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα τουρκικά αυτά προγράμματα, αποτελούν μέρος μιας συνωμοσίας με τελικό στόχο τον εκτουρκισμό της χώρας. Ας είμαστε ρεαλιστές. Τα τουρκικά προγράμματα είναι πολύ φτηνότερα από οποιαδήποτε ξένη σειρά ή ακόμη και από πολλές ελληνικές παραγωγές.Είναι θέμα χρόνου να πωληθούν και αντίστοιχες ελληνικές παραγωγές στην Τουρκία. Όλα είναι θέμα επιχειρηματικών και οικονομικών συνεργασιών. Και ναι, είναι υπερβολή τόσα τουρκικά σήριαλ την εβδομάδα, όμως όπως έχει αποδείξει η ελληνική τηλεοπτική ιστορία, μόδα είναι θα περάσει.Σε όσους δεν αρέσουν, έχουν επιλογές να δουν κάτι άλλο ή ακόμα και να κλείσουν την τηλεόραση. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος!