Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μνημείο του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη???

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ.Μπουτάρη για την δημιουργία μνημείου του Κεμαλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Ο Κεμάλ κατάγεται σύμφωνα με κάποιες πηγές από την Θεσσαλονίκη(σύμφωνα με κάποιες άλλες η μητέρα του γεννήθηκε εκεί). Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.Ο Κεμάλ ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του Έλληνα, ούτε και κανένας άλλος Έλληνας ή Τούρκος τον θεώρησε ποτέ. Το προξενείο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, λέγεται ότι ήταν το σπίτι του. Ούτε αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, η Τουρκία θα είχε προξενείο στην Θεσσαλονίκη ασχέτως καταγωγής του Κεμάλ.
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρέπει να μετονομαστεί οποιοσδήποτε δρόμος της Θεσσαλονίκης σε Κεμάλ Ατατούρκ.Δεν θα με πείραζε αν γινόταν, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας. Η κίνηση αυτή δεν θα φέρει ούτε τουρισμό από Τουρκία(υπάρχουν εμπόδια μεγαλύτερα για τους Τούρκους τουρίστες στην χώρα μας), ούτε θα ευχαριστήσει τους Θεσσαλονικείς. Θα προκαλέσει εθνικιστικά συναισθήματα και οργή σε μια περίοδο σχετικά ήρεμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να μην μιλήσω για τους βανδαλισμούς που θα υποστεί το μνημείο και ο δρόμος(πεταμένα λεφτά).
Ο κύριος Μπουτάρης μου είναι γενικά πολύ συμπαθής.Αλλά δεν βρίσκω τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας.Θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικότερα προβλήματα(όπως και όλη η Ελλάδα) για να επιλύσει ο δήμαρχος.Ας αφήσουμε τις πομπώδεις δηλώσεις, κι ας επικεντρωθούμε στην ουσία.