Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τουρκικές εκλογές 2011

  Όπως όλοι είδαμε οι χτεσινές εκλογές στην Τουρκία, είχαν αδιαμφισβήτητο νικητή τον Ερντογάν, ο οποίος πλέον θα διανύει την τρίτη του συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το ποσοστό που έλαβε είναι γύρω στο 50% και του εξασφαλίζει 326 έδρες, πέντε λιγότερες από αυτές που κατείχε μέχρι πρότινος.
    Στόχος του Ερντογάν ήταν να προβεί σε αναθεώρηση του τουρκικού συντάγματος, το οποίο ισχύει από το 1982 με σκοπό να περιορίσει τις εξουσίες του στρατού και την ανάμειξη του στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Αν κέρδιζε 330 έδρες θα μπορούσε να περάσει καινούριο σύνταγμα, θέτοντας δημοψήφισμα στον τουρκικό λαό, ενώ αν κέρδιζε 350 και πάνω θα μπορούσε να "περάσει" το νέο σύνταγμα χωρίς κανένα δημοψήφισμα(ενημερωτικα η τουρκική βουλή έχει 550 έδρες).
    Τώρα όμως που κέρδισε 326 έδρες, είναι αναγκασμένος να ζητήσει συνεργασία ως προς το θέμα με βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα πάντως ο Ερντογάν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος και αναμένουμε να δούμε ποιους θα προσεγγίσει. Για την ιστορία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε το 25,9% των ψήφων, το Εθνικιστικό Κίνημα 13% και οι ανεξάρτητοι Κούρδοι βουλευτές πήραν 5,9%. Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι οι Κούρδοι βουλευτές αυξήθηκαν καθώς και η παρουσία των γυναικών. Αύξηση σημειώθηκε και στα ποσοστά του Εθνικιστικού κόμματος.
    Θα επανέλθουμε με δημοσίευμα περαιτέρω ανάλυσης των εκλογών αυτών και της σημασίας τους για την Τουρκία την άλλη βδομάδα. Ως τότε περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας στο email tourkologos@gmail.com στην σελίδα μας στο facebook ή στο twitter!
YΓ. Τα ποσοστά είναι αυτά που δίνονται μεχρι στιγμής με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.