Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Κατά πόσον μια εθνική καταστροφή εξαλείφει τις διακρίσεις?

    Όλοι μας παρακολουθήσαμε την προηγούμενη βδομάδα, τον μεγάλο σεισμό μεγέθους περίπου 7 ρίχτερ στην πόλη Βαν της Τουρκίας. Οι νεκροί έφτασαν περίπου τους 600 και σήμερα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν επισήμως πως παύεται κάθε προσπάθεια ανεύρεσης επιζώντων(έχει περάσει μια εβδομάδα). Σήμερα θα μιλήσουμε για τα φαινόμενα διακρίσεων που παρατηρήθηκαν στην παροχή βοήθειας στους Κούρδους σεισμόπληκτους.
    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα (25.10.2011), πολλοί Τούρκοι πολίτες από κάθε γωνιά της Τουρκίας, προσέφεραν βοήθεια(ρούχα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης), είτε ατομικά είτε μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, την ίδια ώρα που τα τεθωρακισμένα του τουρκικού στρατού εισέβαλαν στο Βόρειο Ιράκ. Για όσους δεν γνωρίζουν, η πόλη Βαν βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία, περιοχή κατεξοχήν κουρδικού πληθυσμού. Και ναι, υπάρχουν και οι ακραίες απόψεις μιας μερίδας του τουρκικού πληθυσμού σχετικά με την μη παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους.
    Πέρα από τις όποιες αντιλήψεις υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, εντελώς αμέτοχη φαίνεται να είναι η τουρκική κυβέρνηση η οποία δεν ανέλαβε καμία σημαντική δράση απέναντι στους σεισμοπαθείς, κάνοντας πολλούς εντός και εκτός της χώρας να μιλούν για αντιμετώπιση των σεισμοπαθών της περιοχής ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες. Η ολιγωρία της κατά τα άλλα δυναμικής και κοντά στον πολίτη κυβέρνηση Ερντογάν, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Αντιδράσεις υπάρχουν από την τουρκική αντιπολίτευση, άλλα μάλλον γίνονται για λόγους εντυπώσεων.
    Είναι τραγικό να βλέπουμε την απαξίωση ενός μεγάλου μέρους των πολιτών της Τουρκίας, από μια κυβέρνηση που θεωρείται ισλαμιστική(και έχει λόγω αυτού έναν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα, σε σχέση με τις παλαιότερες κεμαλικές), με μεγάλη απήχηση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ο Ερντογάν είχε κάνει πολιτικό άνοιγμα στους Κούρδους κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.που όμως δεν του "βγήκε". Ίσως αυτό να έπαιξε τον ρόλο του στην σημερινή αντιμετώπιση των Κούρδων. Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο αλλά και αναμενόμενο. Οι Κούρδοι πάντα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά(εχθρικά θα λέγαμε), από κάθε τουρκική κυβέρνηση. Όμως για μια Τουρκία που θεωρεί εαυτόν δημοκρατία και μάλιστα πρότυπο για κάποιες χώρες, με δυτικές βλέψεις(ακόμα και αν δεν μιλάμε για βλέψεις για ένταξη στην ΕΕ), είναι απαράδεκτη τέτοια συμπεριφορά απέναντι στους Κούρδους.