Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Μια μικρή ανασκόπηση του καλοκαιριού

    Το καλοκαίρι τέλειωσε. Προσωπικά θα ήθελα κι άλλο αλλά έτσι είναι πάντα, όταν προσμένεις κάτι πολύ, όταν έρχεται αυτό ποτέ δεν είναι αρκετό. Τουλάχιστον τώρα, ξεκουραστήκαμε λίγο και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την νέα σεζόν.
    Για να δούμε συνοπτικά τι έγινε το καλοκαίρι που πέρασε. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην τραγωδία στην ναυτική βάση της Κύπρου αρχές του Ιούλη. Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες που έχουν διπλή αξία όταν συμβαίνουν σε καιρό ειρήνης, το ενεργειακό ζήτημα που προέκυψε έδειξε πως η ανευθυνότητα των πολιτικών μπορεί να έχει τραγικά και μακροχρόνια προβλήματα. Δεν ξέρω κατά πόσον ο κυπριακός λαός κατάλαβε την ανευθυνότητα των πολιτικών του και κατά πόσον μπορεί να αντιδράσει αλλά θεωρώ πως είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για "ξεσκόνισμα" των ευθυνών και για αναθεώρηση των πολιτικών επιλογών.
     Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας άλλαξε ριζικά. Μετά την παραίτηση πολλών αξιωματικών, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ήρθε σε μια εποχή λίγο μετά την νίκη του Ερντογάν στις εκλογές του Ιουνίου και την επικράτηση του για τρίτη φορά. Δεδομέων των κακών σχέσεων του με τα κατάλοιπα του κεμαλισμού, ο Τούρκος πρωθυπουργός ελέγχει πλέον τον στρατό με δικά του άτομα στην διοίκηση του. Ιστορική η συγκεκριμένη αλλαγή για την γείτονα, μένει να δούμε κατά πόσον θα αποτελέσει την έναρξη μιας διαφορετικής εποχής. Θα το παρακολουθούμε με εμδιαφέρον.
    Τέλος, θέλω να σχολιάσω τις τουρκικές δηλώσεις σχετικά με το πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αναμενόμενες αλλά προκλητικές. Δείχνουν την έπαρση της Τουρκίας, που εξηγείται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης της αλλά και της τρίτης εκλογικής νίκης του Ερντογάν. Και όντως ζούμε στην εποχή που η Τουρκία δεν έχει ανάγκη την ΕΕ για να σταθεί στα πόδια της και να αναπτυχθεί. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν  την πεποίθηση αυτή της Τουρκίας.  Θεωρώ πως είναι αλαζονική. Αν μην τι άλλο όμως θα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά αυτή που έρχεται και θα χουμε να συζητάμε πολλά πράγματα.
   Αυτά προς το παρόν. Καλωσήρθατε στην ρουτίνα και μην στεναχωριέστε.Ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου ανεξαρτήτως εποχής. Απολαύστε την!