Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Θρησκευτικός φανατισμός

    Συνήθως όταν ακούμε για θρησκευτικό φανατισμό, το μυαλό μας πάει σε ακραίες ισλαμικές ομάδες, που λιθοβολούν γυναίκες επειδή τις βίασαν, που κάνουν διαγγέλματα κατά των απίστων(εμείς είμαστε οι άπιστοι), και που τα "παίρνουν" με μια ηλίθια αμερικανική ταινία και σκοτώνουν ανθρώπους αθώους. Και φυσικά, όλοι πληροφορηθήκαμε για τον θάνατο του αμερικανού πρέσβη τις προάλλες, με φρικτό μάλιστα τρόπο από το πλήθος που εξαγριώθηκε με την ταινία για την ζωή του Μωάμεθ.
    Όλα αυτά για μας τους δυτικούς λαούς είναι φυσικά καταδικαστέα, αν και τα βλέπουμε από απόσταση και με σχετική απάθεια, καθώς ούτε μουσουλμάνοι είμαστε αλλά ούτε και αμερικάνοι. Σας έχω τρομερά νέα: Τέτοια φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού τα έχουν και οι χριστιανοί ανά τον κόσμο. Και ναι, τα έχουμε και στην χώρα μας, όπου συνταγματικά έχουμε ανεξιθρησκεία, αλλά μόνο συνταγματικά.
    Στην Ελλάδα, ο χριστιανός πολίτης έχει ένα πρεστίζ όπως και να το κάνουμε. Άμα είναι και ευσεβής(πάει στην εκκλησία, ανάβει κεράκι, κάνει νηστεία, ρίχνει και την χριστοπαναγία του για να πάει καλά η μέρα), ανεβαίνει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό του στάτους. Αντίθετα, ο οποιοσδήποτε πολίτης(μιλάω για Έλληνα πολίτη πάντα για να μην ξεφύγουμε από το θέμα), δεν δηλώνει φανερά την πίστη του(δεν σταυροκοπιέται όταν περνάει μπροστά από εκκλησία για παράδειγμα), τολμάει δε να κριτικάρει την Εκκλησία για τα χρήματα που παίρνουν πχ οι ιερείς και για το ότι δεν φορολογείται, άσχετα με το αν μέσα του πιστεύει στον Θεό, ίσως και παραπάνω από τον "ευσεβή" πολίτη, καταδικάζεται στο πυρ το εξώτερον(έχω μια αμφιβολία για την ορθογραφία αλλά anyway).
    Θα μπορούσα να ανασύρω χιλιάδες παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία, αλλά σας έχω φρεσκότατο παράδειγμα, δηλαδή σημερινό. Σε ένα "έναρετο" και βαθύτατα "χριστιανικό" μπλογκ(το οποίο δεν θέλω να διαφημίσω από δω, αλλά όποιος θέλει να μάθει ποιο είναι μπορεί να μας στείλει mail), καταδικάζεται η "αιρετική" παράσταση Corpus Christi. Μια παράσταση που προσεγγίζει το "άγιο" θέμα, με μια διαφορετική ματιά, σοκαριστική ίσως για κάποιους, αποδεκτή για κάποιους άλλους. Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω μια παράσταση την οποία δεν έχω δει(και δεν είχα σκοπό να δω μέχρι σήμερα, αλλά θα το επιδιώξω), το έκανε εύστοχα η κυρία Δανέζη, η οποία είναι και η αρμόδια να το κάνει.Μπορείτε να βρείτε την κριτική της κυρίας Δανέζη εδώ: http://www.e-tetradio.gr/ar7377el_corpuschristienantiastonskotadismo.html
    Το προαναφερόμενο ενάρετο μπλογκ επιτέθηκε στην παράσταση και στην κυρία Δανέζη προσωπικά, με ειρωνείες και δήθεν πνευματώδη σχόλια, χωρίς κανένα λογικό επιχείρημα. Εντάξει, μπορώ να δεχτώ πως η παράσταση ενόχλησε κάποιους. Υποθέτω πως αν η κυρία Δανέζη καταφερόταν εναντίον της συγκεκριμένης παράστασης και αν απέτρεπε το κοινό από το να πάει να την δει, θα την είχαν ανακηρύξει τουλάχιστον οσία. Το ότι μια νέα κοπέλα, με καλλιέργεια, σπουδές ανωτάτου επιπέδου, και προοδευτικό μυαλό, λέει στην κριτική της το αυτονόητο, ότι δηλαδή αν πιστεύεις πως για οποιονδήποτε λόγο η παράσταση σε θίγει, ή θα κάνεις την υπέρβαση ή θα κάτσεις στα αυγά σου,  για κάποιους είναι αρνητικό στοιχείο των ανθρώπων του πνεύματος που οδηγούν την χώρα στο χείλος της καταστροφής. Δηλαδή, μετανοείτε όπως μας εύχεται η ανάρτηση στο τέλος.
    Ποια η διαφορά λοιπόν των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν έξω από το θέατρο και διαμαρτυρήθηκαν, που μπήκαν στον κόπο να κάνουν αναρτήσεις στα μπλογκ τους για να ενημερώσουν τον κόσμο, από τους μουσουλμάνους που απειλούν με τζιχάντ, σκοτώνουν διπλωμάτες και καίνε φωτογραφίες του Πάπα??Ποιος ακριβώς είναι αυτός που δεν αποδέχεται την διαφορετική γνώμη, την παρουσίαση μιας πιο "σκληρής" πλευράς της Αγίας ιστορίας μέσα από την τέχνη?Ουσιαστικά, δεν αλλάζει η Αγία ιστορία σωστά?Πρόκειται απλώς για ένα θεατρικό έργο στο κάτω κάτω. Όπως και η ζωή του Μωάμεθ αναπαρίσταται σε μια ταινία. Δεν είναι αλήθεια, ούτε ξαναγράφεται η ιστορία, πρόκειται απλώς για μυθοπλασία και τέχνη.
   Η προτροπή είναι μία. Αν δεν είσαι ανεκτικός απέναντι στο διαφορετικό, μην μπαίνεις στην διαδικασία να το αλλάξεις, ούτε να διαμαρτυρηθείς. Δεν βλάπτεται κανένας από μια θεατρική παράσταση, λίγη κριτική σκέψη δεν έκανε ποτέ κακό. Μπορείς να διαφωνήσεις όσο θέλεις, να πεις οτι δεν σου άρεσε η παράσταση, αλλά σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους εκφράζει και που θέλουν να την δουν. Και αυτοί οι άνθρωποι, είναι κυρίως χριστιανοί όπως και συ, μόνο που αυτοί είναι μπροστά από σένα κατά ένα βήμα, έχουν πετάξει τις παρωπίδες, σκέφτονται και λειτουργούν με το μυαλό και την λογική. Δεν καθοδηγούνται, αποφασίζουν οι ίδιοι, και εφόσον οι επιλογές τους(οι θρησκευτικές) είναι συνειδητοποιημένες, δεν τις αλλάζουν επειδή είδαν μια παράσταση.
    Ο κάθε είδους φανατισμός, οδηγεί στον σκοταδισμό και στην παρακμή του πολιτισμού και της παιδείας. Τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίπτωτα, λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά!