Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

    Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η συζήτηση βέβαια δεν ξεκίνησε τώρα, καθώς μετράει τουλάχιστον μια δεκαετία. Η συζήτηση αυτή έχει ως αφορμή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κατά πόσον η Τουρκία πληρεί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στην κοινότητα.
    Σήμερα θα επικεντρωθούμε στο θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλο που βρισκόμαστε στο 2011 και η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις από το 2005, η τουρκική κοινωνία γίνεται καθημερινά μάρτυρας μέσω των ΜΜΕ φαινομένων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η καταπάτηση αφορά τους Κούρδους της χώρας οι οποίοι κατά καιρούς έχουν λογοκριθεί ή βγει στην παρανομία από την μια μέρα στην άλλη.  Η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να μην επιτρέψει σε υποψηφίους του φιλοκουρδικού κόμματος BDP να κατέβουν στις εκλογές σε λίγους μήνες, έγινε η αφορμή για άλλη μια φορά, να γίνουν διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που έληξαν άδοξα και βίαια.
    Η λογοκρισία είναι ένα μεγάλο θέμα και πρόβλημα για την τουρκική κοινωνία. Πρόσφατα η λογοκρισία άγγιξε το διαδίκτυο όπου και απαγορεύτηκε η χρήση κάποιων λέξεων-κλειδιών με νόμο που θα ισχύσει από τον επόμενο Αύγουστο. Η κυβέρνηση επισήμως κάνει λόγο για προστασία των ανηλίκων από πορνογραφικό υλικό, όμως από τις αρχές της δεκαετίας έχει απαγορευτεί η λειτουργία πολλών χιλιάδων ιστοσελίδων, δείχνοντας πως η λογοκρισία στην γείτονα καλά κρατεί. Ας μην ξεχνάμε τα περιστατικά απαγόρευσης έκδοσης βιβλίων και την απόλυση έγκριτων δημοσιογράφων που απλά κάνουν την δουλειά τους.
    Όλα αυτά κάνουν μεγάλο κακό στην εικόνα της Τουρκίας προς τα έξω και κυρίως προς την ΕΕ καθώς θέτουν άλλο ένα εμπόδιο στον ήδη δύσκολο δρόμο της προς την ένταξη της στην κοινότητα. Και μπορεί η Τουρκία να στρέφεται σιγά σιγά προς την Ανατολή όπως έχουμε ξαναπεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πρώτον, πως έκλεισε η ευρωπαϊκή πόρτα και δεύτερον πως δεν πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες και τα δικαιώματα που επιβάλλονται από την διεθνή κοινότητα σε όλα τα πολιτισμένα και ανεπτυγμένα κράτη, στα οποία θέλει να συγκαταλέγεται και η Τουρκία.

Υ.Γ Το κουρδικό ζήτημα είναι μεγάλο και αρκετά παλιό. Θα αναφερθούμε σε άλλη δημοσίευση σε αυτό.