Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αν επισκεφτείτε την Κωνσταντινούπολη......

   Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στην Κωνσταντινούπολη μέσα από το παρόν ιστολόγιο. Πρέπει να παραδεχτώ ότι πρόκειται για την αγαπημένη μου πόλη στον κόσμο. Ιδανική για κάθε εποχή του χρόνου, όσες μέρες και να πας δεν μπορείς να την χορτάσεις! Είπαμε λοιπόν, να ξεφύγουμε για λίγο από τα υπόλοιπα θέματα του μπλογκ, και να γράψουμε κάτι πιο χαλαρό, να δώσουμε και ιδέες σε όσους φίλους πρόκειται να την επισκεφτούν, και εμείς οι υπόλοιποι να ταξιδέψουμε με την σκέψη.
    Στην Κωνσταντινούπολη μπορείς να επισκεφτείς μέρη που σε παραπέμπουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, ιστορίες και ανάλογα με τα δικά σου πεδία ενδιαφέροντος να επισκεφτείς τα αντίστοιχα μνημεία. Φυσικά πρώτη και καλύτερη στην λίστα έρχεται η Αγία Σοφία, που πλέον θεωρείται μουσείο(έχει εισιτήριο στην είσοδο). Από την παλιά αρχοντική Αγία Σοφία, για την οποία μαθαίναμε στο σχολείο, δεν έμειναν και πολλά. Επιβλητικό κτίσμα, μεγάλες διαστάσεις και πολύ λίγα ψηφιδωτά στο εσωτερικό. Σε μια όμορφη περιοχή της Κωνσταντινούπολης(Sultanahmet), και μόνο η αίσθηση της ιστορικότητας του ναού αρκεί. Απέναντι και σε ελάχιστη απόσταση με τα πόδια, βρίσκεται το Μπλε Τζαμί, επιβλητικό και αυτό εφόσον οι δημιουργοί του είχαν εντολές αυτό να επισκιάσει το μεγαλείο της Αγίας Σοφίας. Για τους λάτρεις της ισλαμικής αρχιτεκτονικής αποτελεί σημαντικό μνημείο. Η είσοδος είναι ελεύθερη εφόσον πρόκειται για τζαμί. Αν περάσετε από την περιοχή τον Απρίλη, θα νιώσετε πως βρίσκεστε στον παράδεισο, καθώς η Κωνσταντινούπολη φημίζεται για τις υπέροχες τουλίπες της.
    Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την κλειστή αγορά με τα χιλιάδες μαγαζάκια που πουλούν κάθε είδους αντικείμενο. Επιβάλλεται το παζάρεμα!!!Δώστε ραντεβού στην κρήνη στην είσοδο σε περίπτωση που χαθείτε. Για τους φίλους που ασχολούνται με την μαγειρική και όχι μόνο, αξίζει μια επίσκεψη στην Αιγυπτιακή αγορά των μπαχαρικών(και μόνο οι μυρωδιές που αναδύονται από κει αξίζουν μια επίσκεψη).
    Επισκεφτείτε επίσης το περιβόητο Τοπ Καπι όπυ ζούσε ο σουλτάνος και φημίζεται για τα χαρέμια του, καθώς και το παλάτι Dolmabahce δίπλα στον Βόσπορο, με τα υπέροχα χαλιά(εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο χαλί και ο μεγαλύτερος πολυέλαιος του κόσμου). Στο παλάτι αυτό πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ο Κεμάλ Ατατούρκ. Λίγο ακριβά και τα δύο παλάτια, αλλά αξίζει τον κόπο.
    Για ψώνια, περπάτημα και χαλάρωση στην Κωνσταντινούπολη, επισκεφτείτε την πλατεία Ταξίμ. Στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, εκεί από όπου περνάει το τραμ(γραφικό), θα βρείτε μαγαζιά, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία(tip: επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Özsüt και ζητήστε την πάστα για την οποία κέρδισε χρυσό σκούφο, θα με θυμηθείτε.).Αν συνεχίσετε περπατώντας την Ιστικλάλ, θα βγείτε στον Πύργο του Γαλατά ο οποίος αξίζει, μόνο και μόνο για να ανεβείτε στην κορυφή και να απολαύσετε την μαγευτική θέα της Πόλης από κάτω. Δεν ενδείκνυται σε υψοφοβικούς και κλειστοφοβικούς.
    Αν έχετε μέρες στην διάθεση σας, αξίζει να επισκεφτείτε το ασιατικό κομμάτι της πόλης, που είναι και πιο ανεπτυγμένο. Επιβάλλεται κρουαζιέρα στον Βόσπορο, θα δείτε την Πόλη διασχίζοντας την από θαλάσσης. Και φυσικά, μια ολόκληρη μέρα πρέπει να αφιερωθεί στην επίσκεψη στα Πριγκηπόνησα. Χάλκη και Πρίγκηπος τα αγαπημένα μου.
     Θα πρέπει να γράφω ώρες για την Κωνσταντινούπολη. Είναι τόσο μεγάλη, και τόσο όμορφη. Έχει τόσα να δεις και να κάνεις. Ενδεικτικά αναφέραμε κάποια. Μοιραστείτε τις ιδέες σας μαζί μας. Το επόμενο οδοιπορικό μας θα είναι στην Κύπρο.

Υ.Γ Ωραίες οι διακοπές αλλά τα γεγονότα τρέχουν. Μην ξεχνάτε, σήμερα ακολουθούμε το παράδειγμα της Μαδρίτης και συγκεντρωνόμαστε για ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα αλλά και σε πλατείες μεγάλων πόλεων σε όλη την Ελλάδα. Διαμαρτυρόμαστε για την άσχημη οικονομική και κοινωνική μας κατάσταση, πέρα από κόμματα, ιδεολογίες, εθνικότητες και θρησκείες. Φοράμε λευκά και δεν σπάμε, ούτε χτυπάμε κανέναν. Θα είμαστε εκεί!