Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Τι μας χωρίζει αλήθεια??

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι πραγματικά είναι αυτό που χωρίζει τις δύο χώρες? Γεωγραφικά μας χωρίζει ένα ποτάμι και μια θάλασσα. Η γλώσσα και η θρησκεία είναι επίσης διαφορετικές(αν και ανατρέχοντας στην γλώσσα θα βρούμε πολλά κοινά). Μας χωρίζει η ιστορία?Η πολιτική?
Ας το αναλύσουμε λίγο αυτό! Η Ελλάδα και η Τουρκία γεωγραφικά βρίσκονται πολύ κοντά, στην ίδια γειτονιά. Και όπως όλοι οι γείτονες που βρίσκονται κοντά έχουν διαφωνίες, θα λέγαμε ιδιοκτησίας. Αυτό συμβαίνει αιώνες τώρα και θα συμβαίνει για αιώνες ακόμα. Τα ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο είναι αναμφισβήτητα και για τις δύο χώρες. Η κοινή λογική λέει πως κανένας δεν παραιτείται χωρίς ανταλλάγματα από τα συμφέροντα του. Για αυτό και υπάρχουν οι σχετικές Συνθήκες και Συμβάσεις. Η ελληνοτουρκική διαφωνία ξεκινά από την αμφισβήτηση των Συνθηκών. Λογικό επίσης. Όταν κάτι που συμφωνήθηκε πριν από πολλά χρόνια δεν μας αρέσει τώρα(ενδεχομένως ούτε και τότε αλλά ήταν άλλες οι συνθήκες τότε), το αμφισβητούμε μήπως και καταφέρουμε να το τροποποιήσουμε. Σαφώς αυτός που τον ευνοούν οι Συνθήκες αντιδρά σε ενδεχόμενη τροποποίηση τους και η διαμάχη αρχίζει.
Αυτή είναι η ελληνοτουρκική πραγματικότητα. Όμως αυτό δεν θα έπρεπε να φανατίζει τους λαούς. Αυτά τα θέματα αφορούν τους πολιτικούς, τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς και των δύο χωρών. Οι απλοί πολίτες των δύο χωρών που έχουν την ίδια καθημερινότητα(οικογένεια, δουλειά, φίλους), κατά την γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να έχουν διαμάχες μεταξύ τους. Δεν είμαστε εχθρικοί λαοί. Και το δείξαμε αυτό πολλές φορές στο παρελθόν.
Ας ανοίξουμε λοιπόν τα μάτια μας και ας προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα λίγο πιο αντικειμενικά. Θα δούμε πως σαν λαοί είμαστε ίδιοι. Και οι οποιεσδήποτε διαφορές των δύο χωρών περιορίζονται στην διπλωματία και στην πολιτική. Αν ανατρέξουμε στην ιστορία μας θα δούμε ότι οι αποφάσεις για μάχες κτλ πάρθηκαν από τους πολιτικούς, χωρίς να ρωτηθούν οι λαοί. Οπότε καλύτερα να τα "βάλουμε" με αυτούς και όχι με τον απλό κόσμο.


*Το παρόν κείμενο γράφτηκε με αφορμή μια συζήτηση που είχα χτες σχετικά με το ποιος είναι ο εχθρός μας και γιατί..........Τελικά ίσως θα έπρεπε να αναζητήσουμε τον αντίπαλο πιο κοντά από όσο φανταζόμαστε........