Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Μνημείο του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη???

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ.Μπουτάρη για την δημιουργία μνημείου του Κεμαλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη. Ο Κεμάλ κατάγεται σύμφωνα με κάποιες πηγές από την Θεσσαλονίκη(σύμφωνα με κάποιες άλλες η μητέρα του γεννήθηκε εκεί). Αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.Ο Κεμάλ ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του Έλληνα, ούτε και κανένας άλλος Έλληνας ή Τούρκος τον θεώρησε ποτέ. Το προξενείο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, λέγεται ότι ήταν το σπίτι του. Ούτε αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, η Τουρκία θα είχε προξενείο στην Θεσσαλονίκη ασχέτως καταγωγής του Κεμάλ.
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρέπει να μετονομαστεί οποιοσδήποτε δρόμος της Θεσσαλονίκης σε Κεμάλ Ατατούρκ.Δεν θα με πείραζε αν γινόταν, αλλά δεν βρίσκω τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας. Η κίνηση αυτή δεν θα φέρει ούτε τουρισμό από Τουρκία(υπάρχουν εμπόδια μεγαλύτερα για τους Τούρκους τουρίστες στην χώρα μας), ούτε θα ευχαριστήσει τους Θεσσαλονικείς. Θα προκαλέσει εθνικιστικά συναισθήματα και οργή σε μια περίοδο σχετικά ήρεμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να μην μιλήσω για τους βανδαλισμούς που θα υποστεί το μνημείο και ο δρόμος(πεταμένα λεφτά).
Ο κύριος Μπουτάρης μου είναι γενικά πολύ συμπαθής.Αλλά δεν βρίσκω τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας.Θεωρώ πως η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικότερα προβλήματα(όπως και όλη η Ελλάδα) για να επιλύσει ο δήμαρχος.Ας αφήσουμε τις πομπώδεις δηλώσεις, κι ας επικεντρωθούμε στην ουσία.

1 σχόλιο:

Γιώργος είπε...

Παρά την προσπάθεια κάποιων να προβάλλουν τη θεωρία ότι ο Μουσταφά Κεμάλ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν στο ότι γεννήθηκε στο Λαγκαδά, έξω από αυτή, και μετακόμισε στο σπίτι της (τότε) οδού Ισλάχανε όταν ήταν περίπου 3 ή 4 χρονών.. Το κτήριο αυτό παραχωρήθηκε στο τουρκικό κράτος το 1932 ως κίνηση καλής θέλησης και ισχυρή ένδειξη της ευφορίας που υπήρχε για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων (που έφτανε μέχρι του σημείου κάποιοι να μιλάνε και για συνομοσπονδία..)
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε τότε μετονομάσει τον δρόμο μπροστά από το κτήριο αυτό (την Αποστόλου Παύλου) σε Κεμάλ Ατατούρκ, ονομασία που ανακάλεσε αποκαθιστώντας την προηγούμενη μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955..
Προφανώς οι απελάσεις του '63 και η εισβολή στην Κύπρο το '74 που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν τη δημιουργία κλίματος που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της παλαιάς ονομασίας του δρόμου.
Μπορεί οι Τούρκοι τουρίστες με τα πράσινα διαβατήρια (οι οποίοι δεν έχουν την ανάγκη βίζας για επισκέψεις μικρότερες των 3 ημερών στη ζώνη Schengen) να αποτελούν ένα δέλεαρ για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, αλλά δεν πιστεύω ότι ο κ. Μπουτάρης και όποιος άλλος -αιρετός και μη- ιθύνων θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση που θα προκαλούσε τους Θεσσαλονικείς και το δημόσιο αίσθημα.
Στο τέλος-τέλος ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης δεν αναφέρθηκε σε μνημείο του Κεμάλ, αλλά σε μνημείο υπέρ των Νεότουρκων στην Πλατεία Ολύμπου/Ελευθερίας και υπέρ των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Και αυτό είναι ίσως που θα έπρεπε να συζητήσουμε αντί των εθνικιστικών κορώνων για το σπίτι του Κεμάλ (το οποίο στο κάτω-κάτω δεν υπάγεται πλέον και στη δικαιοδοσία του Δήμου Θεσσαλονίκης)..