Άνοιξη

Άνοιξη
Ομορφιές από τον κόσμο

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ραούφ Ντενκτάς 1924-2012

    Απεβίωσε σήμερα το βράδυ ο πρώην τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε ηλικία 88 ετών. Η κατάσταση του επιδεινώθηκε τους τελευταίους οκτώ μήνες και νωρίτερα απόψε κατέληξε. 
    Γεννήθηκε στην Πάφο το 1924 και η καταγωγή του ήταν από το χωριό Άγιος Επιφάνιος. Κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1940 εργάστηκε ως μεταφραστής, δάσκαλος και ως δικαστικός υπάλληλος. Το 1944 μετακόμισε στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά. Το 1947 επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της αποικιακής κυβέρνησης, ως δικηγόρος του στέμματος. Κατά την διάρκεια του αγώνα των Κυπρίων κατά των Βρεττανών την περίοδο 1955-59, ανέλαβε ως εισαγγελέας πολλές υποθέσεις εναντίον αγωνιστών της ΕΟΚΑ και κατάφερε την καταδίκη τους σε θάνατο.
    Το 1957 παραιτήθηκε από την θέση του εισαγγελέα για να αναμιχθεί με την πολιτική. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης ΤΜΤ, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να πληγεί ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Υπήρξε σύμβουλος της τουρκικής πλευράς κατά τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959 και μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου ετάχθη με το μέρος των Τούρκων που επιθυμούσαν την διχοτόμηση του νησιού.Από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 και μέχρι τις συγκρούσεις του 1963, υπονόμευσε το κυπριακό κράτος και προπαγάνδιζε υπέρ μιας μη συνεργασίας μεταξύ τουρκοκυπρίων-ελληνοκυπρίων. 
    Το 1964 εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας την Κυπριακή κυβέρνηση για τα γεγονότα του 1963. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Δημοκρατίας να τον κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο και του απαγόρευσε την επάνοδο στην Κύπρο. Κατέφυγε στην Αγκυρα αλλά συνέχισε να διατηρεί επαφή με τους τουρκοκύπριους και να κατευθύνει την ανταρσία τους στο νησί.
  Επέστρεψε στην Κύπρο νόμιμα το 1968 και ορίστηκε ως εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων με συνομιλητή από την ελληνοκυπριακή πλευρά τον Γλαύκο Κληρίδη. Οι συνομιλίες αυτές διεκόπησαν με την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974. Το 1975 έγινε "πρόεδρος" του "ομόσπονδου τουρκοκυπριακού κράτους", ενώ τον Νοέμβρη του 1983 προχώρησε στην μονομερή και παράνομη ανακήρυξη της "τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου". Εκλέχτηκε πρόεδρος του ψευδοκράτους από το 1985 μέχρι το 2005, οπότε και ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική του δράση. Έχει παρακαθίσει σε συνομιλίες με όλους τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εισβολή, και η θέση του ήταν αδιάλλακτη και υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών στο νησί. Πολιτικά τον διαδέχθηκε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το 2006.
    Τάχθηκε κατά του σχεδίου Ανάν το 2004, παρόλο που η πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων τάχθηκε υπέρ, ενώ τελευταία του πολιτική κίνηση ήταν να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων από την Πράσινη Γραμμή.
    Συνοπτικά παρουσιάσαμε τον βίο και την πολιτεία του Ραούφ Ντενκτάς. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ιστορικό πρόσωπο που κατάφερε να γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην κυπριακή ιστορία. Τα σαράντα χρόνια του στην πολιτική σκηνή, δεν μας επιτρέπουν καν να κάνουμε υποθέσεις για το πώς θα ήταν το Κυπριακό ζήτημα χωρίς αυτόν. Ας τον κρίνει η ιστορία!

Υ.Γ Το θέμα για τον τουρκολόγο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, προσπάθησα απλά να παρουσιάσω ιστορικά γεγονότα. Συγχωρέστε μου τυχόν συναισθηματισμούς που ενδεχομένως να φάνηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: